Odziv na oddajo 24ur fokus: Zeleni Slovenije povezujemo zelene in druge dobromisleče ljudi.

Zeleni Slovenije obžalujemo, da nismo bili vabljeni k predstavitvi svojega dela in stališč, kar bi z vidika norm in objektivnosti današnjega časa morala biti vsekakor prioriteta avtorjev prispevka o zelenih strankah v Sloveniji.
Zeleni Slovenije pravimo, da lahko vsak ustanovi svojo stranko, saj je to ustavna pravica in kategorija. Hkrati pa se zavedamo, da razdrobljenost ne vodi nikamor.
Tudi zaradi tega smo v jeseni 2018 združili tri zelene stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Zeleno koalicijo in Združene zelene v svojo matico - Zelene Slovenije.
Prvi rezultati tega so se poznali na parlamentarnih volitvah 2018, ko je stranka dosegla najboljši rezultat po letu 1996, nadgradila pa ga je s 2.23% na evropskih volitvah 2019 in s tem resno nakazala kandidaturo na parlamentarnih volitvah.
Povezovanje in sodelovanje sta bili vedno naša prioriteta. Pred dobrim mesecem smo Sloveniji predstavili projekt Povežimo Slovenijo, v katerega vabimo prav vse politične stranke, iniciative in posameznike, ki si želijo spremembe delovanja v slovenski politiki.
Naj predstavim nekatere od naših aktivnosti Zelenih Slovenije v letu 2020:
- Vložitev peticije "Pravica do čiste pitne vode za vse? Dovolj je bilo obljub, čas je za dejanja. Naša voda ne bo nikoli naprodaj!«, ki so jo vložili v Državni zbor Republike Slovenije 15. 7. 2020. Pod peticijo se je podpisalo preko 5000 državljank in državljanov.
- Po sprejetju zakona o spremembah zakona o ohranjanju narave v državnem zboru 27. maja lani, ki nesorazmerno posega v pravice okoljskih nevladnih organizacij, smo se Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope odločili, da zavarujemo zeleno Slovenijo z vložitvijo presoje zakona na ustavnem sodišču.
- Poziv Vladi RS: "Vlada naj zaščiti domače vrtnarje, ne pa tujih multinacionalk!", ki je bil tudi realiziran.
- Podpora in številne aktivnosti glede delovanja podjetja Kemis na Vrhniki, kjer smo bili aktivni tako preko državnega nivoja, kakor tudi preko svetniške skupine Zeleni Vrhnike.
- Opozorili na katastrofalne razmere odlagališča v Domžalah oz. Dobu.
- Podpora prizadevanjem krajanom Anhovega v primeru odprave onesnaževanja in strupenega življenjskega okolja.
- Podali in pripravili gradivo za sklic seje Državnega zbora na temo sklica okoljske krize v Sloveniji.
- Številni pozivi in predlogi Vladi RS ob pojavu koronavirusa v državi in ukrepih do zdaj - preko 15 pozivov in pobud.
- Tradicionalne delitve drevesnih sadik ob dnevu Zemlje.
- Pomoč civilni družbi na področju zaščite živali - tradicionalne aktivnosti ob 4. oktobru.
Tako kot so Zeleni Slovenije šli leta 1990 v sodelovanje s strankami DEMOSA, smo tudi mi pred mesecem dali pobudo, da skupaj sestavimo gibanje Povežimo Slovenijo, ki bo tudi omogočilo reševanje okoljskih težav.
Takšnih praks je veliko tudi v Evropski uniji, navsezadnje tudi v sosednji Avstriji.
 
Andrej Čuš, predsednik

Kontaktni podatki

  • Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj
  • 040 328 613
  • zeleni@zeleni.si
  • www.zeleni.si

Sodelujemo z Evropsko zeleno stranko

EGP Logo 2017