Andrej Čuš imenovan za državnega sekretarja na MGRT

Spoštovani,
v zadnjih letih, odkar nisem več profesionalno prisoten v slovenski politiki, so me številni spraševali, če se bom še kdaj vrnil, a temu nisem bil nabolj naklonjen.
Po tem, ko smo na zadnjih volitvah s stranko Zeleni Slovenije dosegli dober odstotek glasov in se tako nismo uvrstili v Državni zbor, smo s številnimi zelenimi akcijami in pobudami naših članov in simpatizerjev opozorili nase, in sprožili določene premike v slovenski družbi. A sam zelo dobro vem, da največje premike lahko narediš takrat, ko si v položaju, ki ti omogoča, da zamisli tudi aktivno realiziraš. Pred dnevi je minilo leto dni od razglasitve epidemije, ki je močno zarezala v naša življenja in nas prisilila v spremembo naših navad in načina življenja. S posledicami epidemije se že soočamo, naloga nas vseh pa je, da po naših najboljših močeh prispevamo k čimprejšnjemu povratku nazaj v normalno življenje ter k čim hitrejši odpravi vseh negativnih posledic. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na varstvo našega okolja in trajnostno urejanje prostora. Varovanje našega planeta mora namreč biti naša osnovna vrednota. Torej tista podstat, na kateri moramo graditi vse javne politike.
Pred časom sem s strani podpredsednika Vlade RS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška bil povprašan, če sem pripravljen aktivneje pristopiti k reševanju težav v Sloveniji in kot predsednik Zelenih Slovenije prevzeti mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za področje zelenih tehnologij in pobude mladih. Drži, najlažje bi bilo zamahniti z roko in zavrniti povabilo. A tega si ne bi nikoli odpustil. Zakaj? Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank. Si predstavljate koliko let smo čakali, da predstavnik zelene stranke prevzame kakšno od najodgovornejših mest v naši državi? Predolgo. Z mojim imenovanjem na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je zelena politika v Sloveniji dobila močnega zagovornika, ki se ne bo obračal stran od problemov, temveč bo na njih glasno opozarjal, hkrati pa v sodelovanju z vsemi deležniki tudi predlagal realno izvedljive rešitve. Zavedam se, da je do konca mandata le še leto in pol, a menim, da je to dovolj časa, da na tem položaju pustim svoj pečat.
Kdor me pozna, dobro ve, da sem bil v politiki predvsem človek terena in iskrenega stiska rok, ob tem pa sem vedno podpiral dobre predloge tako na državnem kot tudi lokalnem nivoju. Ne glede na to, kdo je bil predlagatelj. Želim si, da bi se v slovenski politiki več pogovarjali o vsebinah in manj o ljudeh.
Kot državni sekretar bom velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se soočajo vse zelene stranke v Evropi, in sicer dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja.
Moj cilj, in cilj Zelenih Slovenije je ta, da uspemo najti pravo ravnotežje med ustvarjanjem konkurenčnega gospodarskega okolja in varovanjem naše narave in planeta. Če želimo zagotoviti čim večjo blaginjo, moramo torej stremeti k razvoju, a ta mora biti trajnosten, pameten in digitalen. Samo na takšen način bomo namreč uspeli ohraniti kakovostno življenje za prihodnje generacije.
Današnje imenovanje si štejem kot veliko priznanje mojemu delu v slovenski politiki od srednje šole pa do danes. Leta 2018 sem kot predsednik Zelenih Slovenije kandidiral na državnozborskih volitvah, da bi kaj spremenil. Sedaj sem dobil priložnost, da ne kritiziram, temveč aktivno pristopim k reševanju težav sedanjosti in prihodnosti.
Imenovanje na mesto državnega sekretarja daje tudi podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju v slovenski politiki, kar smo predstavili skozi pobudo Povežimo Slovenijo.
Čaka nas veliko dela. Hvala vsem, ki ste mi na moji poti stali ob strani in mi stojite še danes. Dal bom vse od sebe, da vas ne razočaram.

Kontaktni podatki

• Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj