Čas je za mlade družine in dostojno življenje

01. 12. 2021

Pogosto slišimo frazo »Otroci so naše največje bogastvo!«, in vsi se s tem strinjamo. Ampak, če pomislimo malo širše. Kaj pa kot družba naredimo za njih? Kakšno zapuščino jim pripravljamo? Ali pomislimo na njih, ko onesnažujemo naš vsakdan, naš svet? Ko brezumno trošimo pitno vodo?

Vsak košček, ki ga pridodamo k mozaiku našega vsakdana šteje. Vsako dejanje posameznika šteje. A samo to ni in ne bo dovolj.  Spremembe se morajo zgoditi tudi na sistemski ravni. Zeleni Slovenije se tega zavedamo, to smo ponotranjili in bomo tudi uresničili. Želimo si kakovostnega življenjskega sloga za slehernega prebivalca Slovenija. Zgradimo prihodnost, za katero je vredno živeti!

Slovenija je že 25 let brez ustrezne stanovanjske politike. Skrajni čas je, da se te problematike lotimo celovito in poiščemo tudi nove oblike njenega reševanja. Ena od njih so tudi novonastala eko naselja, kampusi sorodnih stilov, ki urbanost betona menjajo za urbanost zdravega stika z naravo. Poleg tega zagovarjamo tudi gradnjo oziroma postavitev kontejnerskih kampusov v urbanih mestih, kjer je veliko povpraševanja po enosobnih namestitvah. Na takšen način lahko zagotovimo več kapacitet, ki ponujajo udobje sodobnega in trajnostnega ter hkrati ohranjajo cenovno dostopnost.

Bistvena za naše življenje je hrana. Zdrava, lokalno pridelana, slovenska hrana! Povečati moramo delež samooskrbe s hrane, saj sicer ogrožamo tudi lastno suverenost. Povečati moramo spodbude za ekološko kmetovanje, predelavo in lokalno oskrbo. Poleg tega je potrebno spremeniti Zakon o javnem naročanju, ki bo omogočal otrokom, kot tudi starejšim posameznikom, da jim bodo tudi vse institucije omogočale uživanje zdrave, lokalno pridelane hrane.

Čeprav smo pravico do čiste pitne vode, kot prva država na svetu, zapisali v Ustavo Republike Slovenije se še vedno dogaja, da te pravice ne uresničujemo v vsakdanjem življenju. Zaradi manjka nadzora namreč kar 140.000 prebivalcev ne ve, kakšno vodo pijejo. Varnost oskrbe s pitno vodo bi morala biti za Slovenijo vrednota, ki terja več dela in finančnih sredstev.

Slovenija probleme mladih jemlje premalo resno. Poleg stanovanjske problematike, ki smo jo že omenili se mladi soočajo tudi s problemi osamosvajanja in zaposlovanja. Želimo ukiniti študentske servise, njihovo vlogo bodo prevzeli zavodi za zaposlovanje ter urediti problematiko brezplačnih pripravništev. Sredstva, ki so bila namenjena študentskim servisom bodo tako namenjena plačilom pripravništev. Poleg tega bo slovenska znanost prejela več sredstev, saj si želimo več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, ki bodo omogočila nadaljnje inovacije in razvoj.

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram