O nas

S ponosom že od leta 1989

Svetovno zeleno gibanje je pognalo korenine tudi na naših tleh in tako smo v Mostecu pri Ljubljani 11. junija 1989 ustanovili Zelene Slovenije kot stranko, ki se je takoj aktivno vključila v aktualno politično življenje Slovenije. Nastali smo torej v času ko so nastale tudi druge demokratične stranke, ki so se udeležile prvih demokratičnih volitev 1990.

Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 nas je podprla desetina Slovencev in Slovenk ter državljanov in državljank Slovenije.

Po dveh mandatih v Državnem zboru smo bili zaradi strahu nekaterih velikih strank, da bomo zasedli pomemben del sredinskega političnega prostora, žrtev nepravne države in tudi neodgovornih dejanj posameznikov znotraj stranke.

Takratni notranji minister je Zelene celo administrativno ukinil, kar je kasneje upravno in ustavno sodišče zavrglo.

Po volitvah 1996, smo iz navedenih razlogov in tudi zaradi premalo aktivnega vodstva takratnih Zelenih izpadli iz Državnega zbora.

Sledilo je dolgo obdobje borbe za preživetje in sanacijo dolgov, poglavje, katero je uspešno zaključil Vlado Čuš in poskrbel, da je stranka obstala ter preživela, hkrati pa tudi uspešno sanirala stanje in bila programsko aktivna. Stranka je nastopila na vseh volitvah ter se vključevala v referendumske kampanje. 

Dolgoletno obdobje več zelenih strank v Sloveniji se je zaključilo septembra 2018, ko je na združitvenem kongresu treh zelenih strank, strank Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Združeni zeleni ter Zelena koalicija, prišlo do združitve in enotnega nastopa pod matico – Zelenimi Sloveniji.

Da povezovanje in sodelovanje pozdravljajo tudi Slovenke in Slovenci, pa se pozna tudi na volitvah. Na parlamentarnih volitvah 2018 je stranka dosegla najboljši rezultat po volitvah 1996, na volitvah v Evropski parlament 2019 smo dosegli 2,23% in s tem resno napovedali kandidaturo za vstop v parlament na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Zeleni Slovenije smo v letu 2019 podpisali dogovor o zelenem sodelovanju s Stranko mladih – Zeleni Evrope in tako nadaljujemo z povezovanjem ter združevanjem vseh zelenih sil v Sloveniji, hkrati pa se uspešno vključujemo tudi v evropsko zeleno gibanje, tako s stranko, kot tudi s podmladkom. 

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram