O pitni vodi v Ustavi Republike Slovenije in okoljskem kriminalu

06. 02. 2020

Čeprav smo pravico do čiste pitne vode kot ustavno kategorijo že 2016 zapisali v Ustavo - dopolnitev Ustave RS s 70.a členom in smo edina država, ki ima to pravico zapisano v Ustavi, po štirih letih od zapisa v Ustavo, te pravice ne uresničujemo v vsakdanjem življenju.

Kar 140 000 prebivalcev Slovenije ne ve, kakšno vodo pijejo, ker ni strokovno nadzorovana. Še huje pa je, da prebivalci manjših naselij še vedno nimajo pitne vode.
Oskrba le teh je v pristojnosti največkrat malih občin, ki nimajo sredstev za vodovodno oskrbo na podeželju. Glede na uravnotežen regionalni razvoj, bi v takih primerih morala država pomagati s subvencijami. Tudi zato si bomo prizadevali in sicer zdravo pitno vodo za vsakega prebivalca Slovenije. Voda je življenje.
Varnost oskrbe s pitno vodo je za Slovenijo kapital in vrednota, za katero je vredno vložiti veliko dela in finančnih sredstev, še posebej, če gre za dolgoročne trajnostne rešitve, ki se izogibajo interesov tistih, ki imajo pred seboj le kratkoročne, torej dobičke z ne-trajnostnimi rešitvami, ki po definiciji kažejo na okolijski kriminal.

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram