Odziv evropskega poslanca dr. Klemna Grošlja na sodbo ESČP v primeru slovenskih ribičev proti Hrvaški

18. 05. 2024

Sodba ESČP je za slovenske ribiče skrajno neugodna. Preseneča stališče sodišča, da njihova odločitev ne prejudicira prizadevanj Slovenije in Hrvaške, da bi z vsemi razpoložljivimi miroljubnimi sredstvi končali spor glede meje. Razsodba, ki ne priznava arbitražne sodbe je obsojanja vredna.

Brez okolišenja lahko ugotovimo, da gre za nekompetentnost slovenske politike na EU prizorišču. Iz sodbe jasno sledi, da nas nihče ne jemlje resno. Sodišče skozi to sodbo priznava, da sprejema hrvaško nesprejemanje arbitraže.

Status Slovenije v EU je posledica nekompetentnega delovanja Slovenije v EU. Ne odzivamo se ostro in ne zastopamo lastnih interesov. Ne vlagamo v kadre v EU-ju in nimamo kompetentne lobistične pozicije, ki bi lahko konkurirala Hrvaški.

Ocenjujem, da je nastopil trenutek, ko bi se morala slovenska politika pogledati v ogledalo in spremeniti svoj odnos do delovanja v EU politiki, del česar je utrjevanje položaja Slovenije pri uresničitvi arbitražne razsodbe in njeno upoštevanje na mednarodnih sodnih institucijah.   

Dr. Klemen Grošelj

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram