Pobuda Zelenih Slovenije k združevanju vseh zelenih strank, civilnih iniciativ, nevladnih organizacij in posameznikov.

14. 02. 2020

Spoštovani,
Svetovno zeleno gibanje je pognalo korenine tudi na naših tleh in tako smo v Mostecu pri Ljubljani 11. junija 1989 ustanovili Zelene Slovenije kot stranko, ki se je takoj aktivno vključila v aktualno politično življenje Slovenije. Nastali smo torej v času, ko so nastale tudi druge demokratične stranke, ki so se udeležile prvih demokratičnih volitev 1990. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 nas je podprla desetina Slovencev in Slovenk ter državljanov in državljank Slovenije.

Po dveh mandatih v Državnem zboru smo bili zaradi strahu nekaterih velikih strank, da bomo zasedli pomemben del neobremenjenega političnega prostora, žrtev nepravne države in tudi neodgovornih dejanj posameznikov znotraj stranke. Takratni notranji minister je Zelene celo administrativno ukinil, kar je Ustavno sodišče zavrglo.
Dolga in bogata zgodovina nas uči, da razdrobljenost ne vodi nikamor, še posebej zato, kar mnogim kapitalskim in staropolitičnim veljakom Zeleni ne ustrezamo, saj na prvo mesto postavljamo človeka in okolje ter ne klečimo pred kapitalom. V zgodovini je bilo veliko prepirov, zamer, katere pa želimo kot mlajša generacija zapreti in graditi politiko za danes in jutri ter ne za včeraj.
Tudi zaradi tega smo v jeseni 2018 združili tri zelene stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Zeleno koalicijo in Združene zelene v svojo matico - Zelene Slovenije. Prvi rezultati tega so se poznali na parlamentarnih volitvah 2018, ko je stranka dosegla najboljši rezultat po letu 1996, nadgradila pa ga je s 2.23% na evropskih volitvah 2019 in s tem resno nakazala kandidaturo na parlamentarnih volitvah in vstop v le tega.
Pred meseci smo tudi podpisali dogovor o zelenem sodelovanju s SMS - Zeleni Evrope in se že udeležili prvih aktivnosti evropskih zelenih na Finskem in v Belgiji. Veseli nas, da se sodelovanje krepi in da smo partner evropskega zelenega gibanja.
Sami si želimo povezovanja in enotnega delovanja ter nastopa vseh zelenih sil v Sloveniji in verjamemo, da je to edini način zelenega preboja v Sloveniji. Tako na civilno družbo, stranke in gibanja, ki imajo v programu zeleno ter aktivne posameznike naslavljamo pobudo za sodelovanje in pogovore o sodelovanju. Kljub nekaterim medijskim blokadam smo v preteklem letu z delom na terenu in ustanavljanjem novih odborov dosegli, da imamo danes preko 40 aktivnih občinskih odborov, prav tako pa imamo v članstvu 24 mestnih in občinskih svetnikov ter tudi enega župana - rezultat, s katerim se ne more pohvaliti marsikatera parlamentarna stranka. Mislimo globalno in delujemo lokalno.
Naša vrata so odprta za vse, ki si želijo zdravega življenjskega okolja, čiste pitne vode in slovenske hrane v svojih domovih ter si želijo graditi politiko za danes in jutri ter ne za včeraj.
V naših vrstah imamo mlade ter stare, delavce, aktiviste in stroko. Za primer bomo navedli primer gospoda dr. Gorazda Pretnarja. Ta je leta 2003 vstopil v medijski prostor s kazensko ovadbo proti odgovornim za dovoljenje preseženih pesticidov v pitni vodi. Prijatelji in simpatizerji so ga pri tem pospremili s sledečimi besedami: ''jutri te pridejo iskat in zapret''.
Zelo ponosni smo, da se nam je pridružila tudi dr. Nada Pavšer, ustanoviteljica slovenske mreže ekošol in prva nacionalna koordinatorka, ki je v bila letu 2012 imenovana Ambasador Energy Globe Award za Slovenijo. Leta 2000 je prejela častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za zaslužno in zagnano delo z mladimi na področju varstva okolja«. V letu 2010 je prejela prestižno okoljsko priznanje, nominirana, ena izmed treh z drugo nagrado Energy Globe Award v kategoriji Mladi, kjer je sodelovalo 115 držav in več kot 500 projektov.
Na vas se obračamo s pobudo za srečanje, kjer bi se pogovorili o možnostih sodelovanja ter pogovora, kaj storiti, da bomo zagotovili zdravo okolje za vse, čisto pitno vodo in zdravo hrano. Naša vrata so odprta za vse brez izjeme, brez političnih in verskih usmeritev. Mnogo strank je čez noč ozelenelo, a njihova dejanja kažejo, da so vse prej, kot zelena. Naša podpora, tako logistična, kakor tudi strokovna, je na voljo.

S spoštovanjem,

Andrej Čuš, predsednik
dr. Nada Pavšer, podpredsednica
Zvonko Lah, podpredsednik
dr. Gorazd Pretnar, predsednik programskega sveta
Nejc Škof, generalni sekretar

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram