Zaskrbljujoči rezultati merjenja kakovosti zraka na Ptuju

18. 02. 2020

Z novim letom je bila merilna postaja za kakovost zraka postavljena tudi v Spuhljo. Prvi rezultati za januar so katastrofalni in dokazujejo, da imajo prebivalci, ki živijo na tem koncu Ptuja, še kako prav, ko govorijo o zastrupljenem okolju.

Od 31 dni v prvem mesecu je bila dovoljena mejna vrednost presežena kar 17 dni. To je polovica letno dovoljenega števila dni. Svetnik Andrej Čuš pravi, da gre za primer okoljskega kriminala.

„Naročnik meritev je bila ptujska občina, na pobudo Liste Andreja Čuša. Meritve so se začele opravljati januarja letos. Od izvajalca meritev smo pridobili prve rezultate, povprečje delcev PM10 na vzorcih je bilo 56 μg/m3 – dovoljena mejna vrednost je 50 μg/m3. Preseganje dovoljene meje je bilo ugotovljeno za 17 dni v januarju.

Mejno preseganje vrednosti je dovoljeno 35-krat v koledarskem letu, kar pomeni, da so rezultati katastrofalni in nujno je ukrepanje. Glede na število delovnih dni v januarju in vikend omejitve tovornega prometa se sklepa, da je dovoljena vrednost prekoračena vsak delovni dan,“ rezultate meritev komentira predsednik Zelenih in mestnega svetnik MO Ptuj Andrej Čuš.

Kontaktni podatki

Zeleni Slovenije
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

e-pošta: zeleni@zeleni.si

Želim sodelovati

Včlani se

Povezave

Sledi nam na omrežjih

Copyright 2022 © Zeleni Slovenije. Vse pravice pridržane.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram